07 november 2010

Gele trilzwam (Tremella mesenterica)



Alweer bijna  vergane glorie

Eos 400D Iso 400 60mm 1/400 F8 -0,7

Een droge dag.... Op pad gegaan wat een mooie wandeling in het Maningerzand werd. Onderweg een  eikenboom tegengekomen met op verschillende takken oranje/ gele versiersels. Deze gele klompjes gelei blijken gele trilzwammen te zijn. (soortenbank.nl)
Deze zwammen bevinden zich op dode takken...deze eik was er erg aan toe...
Deze opname in tegenlicht gemaakt

10 oktober 2010

Herfstbladeren


Verval
EOS 400D iso 400 60mm 1/80 F4.5 -1.0

Herfst......hoe mooi kan de dood zijn? Stervende bladeren verrassen keer op keer met hun herfstige kleurenpracht. De bladeren laten een rijkheid aan tinten zien uit een palet dat van helder geel langs zwoel oker tot diepwarm rood loopt.


Herfstchemie
 EOS 400D iso 400 60mm 1/250 F6.3 -0,7

Genieten van het zonnetje


De kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas)
EOS 400D 60mm 1/500 F5 -0,3

Eindelijk weer eens tijd voor een mooie herfstwandeling. Dit keer een wandeling in de Emmerdennen. Rondje om Haantjeduin (bak) waar het lekker warm was in het zonnetje. Dat vond deze kleine vuurvlinder ook.

Het Haantjeduin is met zijn 26,5 m boven NAP de hoogste natuurlijke heuvel van Drenthe. Het is tegelijk de meest zuidelijke hoogte van de Hondsrug. Het Haantjeduin maakt deel uit van het Haantjebak, een stuifzandvlakte die zich in in de Emmerdennen bevindt.

05 september 2010

Bargerveen in de avond

Verdronken bomen

Canon EOS 400D, Iso 400 60mm 1/200sec F5 -0,3

Het Meerstalblok is een natuurgebied van circa 500 hectare van Staatsbosbeheer in de Drentse gemeente Emmen, ten zuiden van het dorp Zwartemeer.

Het Meerstalblok behoort samen met het Amsterdamsche Veld en het Schoonebeekerveld tot het 2000 ha grote reservaat Bargerveen, een hoogveengebied, dat ooit deel uitmaakte van het Bourtangermoeras. Meerstallen zijn veenmeertjes met actief, levend hoogveen. In dit gebied waar het hoogveen nooit is afgegraven zijn nog intacte meerstallen te vinden. Daarnaast is er moerasgebied en open water met veenmos.

Bij de ontginning van het nabijgelegen Amsterdamsche Veld werden in dit gedeelte van het hoogveen zogenaamde bovenveenwoningen gebouwd. Feitelijk waren dit plaggenhutten, die dienst deden als tijdelijke bewoning. De bij deze hutjes behorende graslandjes zijn nog herkenbaar in het gebied.

Een meerstal is een natuurlijk gevormde plas in actief, levend hoogveengebied. Een meerstal vormt zich door de groei van een hoge veenbult in de naaste omgeving, die zijn water loost op een lagere, vaak zanderig gebleven plek. Vaak, maar niet altijd, werd het water uit het hoogveen via meerstallen afgevoerd naar veenriviertjes. Met het afgraven van de hoogveengebieden zijn de meeste meerstallen verdwenen.


De term meerstal is ontstaan in de veengebieden van noordoost Nederland. In de Peel in Noord-Brabant gebruikte men voor zo'n plas ook wel de term doodlegger (ook wel doodleger of doolegger). In de Peel zijn er echter geen voorbeelden meer van over.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Meerstal

Kleurig


Canon Eos 400D, Iso 1600 F8 60mm 1/15 sec -0,3 uit de hand

Avondwandeling in het Bargerveen. Er zijn al weer genoeg paddestoelen te vinden. Deze stonden verscholen tussen het gras naast het padje waar we liepen. Dus plat op de grond om een deze mooie paddestoeltjes op de foto te zetten.
Ik heb nog niet gevonden wat voor soort het is dus voorlopig zijn het voor mij 'rode paddestoeltjes'.
Update.... Mijn collega heeft op internet soortgelijke paddestoeltjes gevonden waardoor het er op lijkt dat het 'vuurzwammetjes' zijn.

25 juli 2010

In detail

`Het draait om de kern`




Canon EOS 400D 60mm Iso 400 F5 1/60 uit de hand genomen

Macrofotografie blijft toch iets boeiends en is overal te vinden. In de tuin vlak onder je neus. Detail van het hart van een Begonia.

Drukbezocht

Gamma-uil (Autographa gamma)

Canon EOS 400 60mm Iso 200 F5.6 -0.3 

Op doorreis naar familie via de afsluitdijk en daar een stop gemaakt. Mooi uitzicht over het water en even de zeelucht ruiken en de wind voelen.
Langs het talut omlaag zag ik op de distels heel veel vlinders dus ik kon het niet laten. Naar beneden gegleden en tussen alle prikkende elementen van de natuur; de muggen en prikdistels, deze drukte op de distel vastgelegd.
Ik weet nog niet welke vlinders het zijn. Ze zijn vrij grof, neutraal van kleur en hebben een erg harig lijfje....
Gevonden, het blijkt een Gamma uiltje te zijn.

De gamma-uil (Autographa gamma) is een onopvallend bruin uilvlindertje. De vlinder heeft in het midden van de voorvleugel een duidelijke geelwitte gamma, waardoor hij altijd goed te herkennen is. De opening van het gammateken is belangrijk: deze is bij de gamma-uil wijd en trechtervormig; dit onderscheidt hem van de veel op hem lijkende, maar iets bontere Autographa pulchrina, die een smalle V-vormige tekening heeft. De gamma-uil heeft ook de bijnaam Pistooltje, omdat de gammavormige tekening ook de gelijkenis met een pistool heeft.

09 juli 2010

In de sloot


Kikker (Anura)
Iso 400 60mm 1/100 F8

In mijn ooghoek zag ik wat over het randje in de sloot springen. Het bleek dit kikkertje te zijn. Hij bleek zachtjes geland te zijn op een lelieblad. Mijn camera over de rand gehangen, band om mijn pols uit voorzorg...., een aantal foto's gemaakt.

04 juli 2010

Fascinatie


EOS 400D 60mm Iso 800 F6.3 -0.7

Alweer een spin voor de lens. Met dat ik de foto nam dacht ik waarom nu weer een spin?? Ik denk omdat het licht zo mooi door hun pootjes en lijf kan schijnen en omdat ik ze toch ook best wel eng vind. Het geeft een bepaalde fascinatie...
Geprobeerd weer eens op een andere manier op de foto te zetten. De wind maakt het altijd lastig om het geheel scherp te krijgen.

29 juni 2010

silhouet


Eos 400D 60mm Iso 400 F8 1/800 -0,7

Een silhouet is een schaduwbeeld, zodanig dat de persoon of het voorwerp te herkennen valt.

Deze brandnetel in tegenlicht op de voormalige vuilnisbelt van Emmen voldoet aan de beschrijving van silhouet.

Even tijd gemaakt voor bijkletsen met mijn vriendin met onze camera's in de hand. Het was erg warm en de muggen hadden als vanouds dorst....

Ons uitje heeft toch maar weer een foto voor de blog opgeleverd.

23 juni 2010

Oeverlibelle


Gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum)
Spanwijdte vleugels 70-80 mm, juni-september

EOS 1000 1/200 F11 250 mm iso 100

Komt vrij algemeen voor maar ik had hem nog niet eerder gezien. Foto is genomen in Hellendoorn. Oeverlibellen gaan graag op stenen en kale bodems zitten dichtbij het water. Voor deze moest ik plat op mijn buik en kon ik schuivend wat dichterbij komen. Maar lang zat hij niet stil.

Ze zijn groter dan andere oeverlibellen. Het achterlijf is pijlvormig: het begint breed, eindigt in een punt en heeft rechte zijkanten. Het gezicht is geel tot bruin. De pterostigma’s zijn zwart. Mannetje: uitgekleurde mannetjes hebben een blauwberijpt achterlijf met een duidelijke zwarte punt.

Spin van het jaar 2010


De kruisspin oftewel de Araneus diadematus.
EOS 400D 1/40 sec  60mm iso 100  F6.3  -0,7 


Eén van de meest bekende spinnen.
In onze achtertuin met de zon op zijn lijf wachtend op zijn prooi.....hij eet het liefst muggen en vliegen.


Als het gaat over spinnen, komt bij de meeste mensen het beeld van een kruisspin direct op het netvlies. Deze welbekende spin is uitgeroepen tot spin van het jaar 2010 door de Europese Arachnologische Vereniging. Uit Europa zijn circa 50 soorten wielwebspinnen bekend. In ons land zijn het er ongeveer 25. Araneus diadematus komt uit de familie van de Wielwebspinnen. Hoewel de Kruisspin zeer algemeen is, lijken recente waarnemingen er op te wijzen dat de soort minder talrijk wordt.
De bruine spin is herkenbaar aan de karakteristieke witte kruistekening op het achterlijf. Hij bouwt een zogeheten wielweb met niet-kleverige spaken en een kleverige spiraaldraad waarmee vliegende insecten worden gevangen. Het grote wielweb wordt in struiken en in de lagere takken van bomen gebouwd. De spin zit meestal in het web, in het centrum en met de kop omlaag. Als het web stuk gaat eet de spin de draden op zodat de eiwitten direct weer voor de nieuwe spinseldraden kunnen worden gebruikt - efficiënt hergebruik.

http://www.ncbnaturalis.nl/nl/pers/persberichten/20100216_persbericht/

De Kruisspin zelf draagt een karakteristieke witte kruistekening op haar achterlijf. Daaraan dankt ze haar naam en het zorgde er zelfs voor dat de spin tijdens de middeleeuwen lang vereerd werd door Christenen. Er bestaat zelfs een Christelijk sprookje over een spin die haar web weefde in de doornenkroon van de gekruisigde Jezus en op die manier de lastige vliegen wegving. De spin werd hiervoor door God beloond met een witte kruistekening op de rug. Zo ontstond dus de Kruisspin.


Dit kenmerkende patroon wordt gevormd door vijf witte vlekken (vier langwerpige en één ronde in het midden) die soms in mekaar overvloeien. De witte kleur heeft het te danken aan een afvalsstof, guanine genaamd, die opgeslagen wordt vlak onder de huid op deze plaatsen.

Het achterlijf vertoont verder nog een bladvormige tekening en is het breedst aan het voorste derde deel, waardoor het een eerder driehoekige vorm heeft. Daarmee onderscheidt ze zich ondermeer van verwante soorten als de genoemde Viervlekwielwebspin en de Marmerspin, die het breedste punt in het midden van hun achterlijf (abdomen) hebben, dat daardoor dus een meer ronde vorm krijgt.

De soort is variabel van kleur en kan van geel over roodachtig tot verschillende bruintinten hebben. De mannetjes bereiken ee lichaamslengte (poten niet meegerekend) van 5 tot 10 mm. Vrouwtjes zijn een stuk groter en meten tussen 12 en 17 mm.

http://www.european-arachnology.org/esy10/vlaams.shtml

29 mei 2010

Out of space????


EOS 1000D (de camera van mijn vriend), Iso 400, 60mm, F8, 1/125, -0,7 stap

Er zijn heel wat bijzondere wezens op moeder aarde te vinden.... Deze hield zich schuil in een bosje aan de rand van het voetbalveld vv Bargeres. Het mooie van de macro fotografie vind ik dat de kleine wereld er ineens heel anders uit gaat zien als deze wordt uitvergroot. 

Dit is een langpootmug, Tipulidae. Langpootmuggen zijn een groep van muggen met een relatief lang en dun lichaam en zeer lange, sprieterige poten. Ze hebben één paar vleugels. Het achterste paar is omgevormd tot balanceerkorfjes.

25 mei 2010

Vrolijk geel in de avondzon




In onze achtertuin staan rondom de vijver heel wat gele en blauwe bloempjes. Vanavond viel het licht in de achtertuin op dit gele bloempje. Kon het niet laten om even de camera te pakken en onder de blaadjes te duiken om het licht te vangen.

60 mm,  Iso 100, F10, -2/3 en in vierkant bijgesneden. (beetje krap links geloof ik)

17 mei 2010

Witje

Het klein geaderd witje (Pieris napi)

Iso 400 60 mm 640 sec F3.5

We waren bij een voetbaltoernooi in Nieuw Buinen (meidenteam is kampioen :-) geworden). Aan de rand van het voetbalveld zat deze vlinder in de bosjesrand. Het was nogal winderig maar met een hoge sluitertijd toch nog een aardig plaatje geworden.

Van een afstandje lijkt het klein geaderd witje op een koolwitje, maar van dichtbij is de zwarte bestuiving van de aders op de onderkant te zien. De vrouwtjes zijn te herkennen aan de twee zwarte stippen, mannetjes hebben maar een enkele stip of helemaal geen.
Deze vlindertjes komen veelvuldig voor maar zijn wel erg mooi!

06 mei 2010

Roerloos


Iso 200 60mm 1/30 F8 -0.3

Bargerveen; Op de rand van het zandpad lag deze libelle. Mooi studie object :-) dus macrolens erop en plat op de grond ...

Om je heen blijven kijken!


Iso 400 70mm 1/1000 F8 -0.3

Een mooie ochtendwandeling in het Bargerveen. De start was behoorlijk koud, het had zelfs wat gevroren! Op dit stukje vooral kijkend naar de grond om adders te zoeken die zich warmen aan de zon en af en toe omhoog kijkend naar de zwaluwen die door de lucht scheerden.... maar we liepen bijna tegen drie reeën aan die langs ons renden en achter ons de bosjes weer op zochten. Zo zie je maar weer dat je niet moet vergeten goed om je heen te kijken! :-)

25 april 2010

Speeltijd in de zoo


Rennen!!!

Als jong baviaantje moet je toch de wereld ontdekken. Dat je dan achterna gezeten wordt neem je dan maar voor lief. Vol energie was dit jonge aapje bezig om overal aan te zitten en iedereen die langs liep op de nek te springen. Heerlijk tafereel om naar te kijken.

19 april 2010

Gevaarlijke druppels



Latijn: Drosera spec.;
Drents.: moggeneter, vliegenvanger, zunnedauw

Plantenfamilie die in Drenthe met drie leden is vertegenwoordigd: Kleine, Ronde en Lange zonnedauw (Drosera intermedia, rotundifolia en longifolia).
Zonnedauw is een zogenaamde 'vleesetende' plant en haalt een belangrijk deel van de benodigde voedingsstoffen uit insecten. De bladeren scheiden een kleverige stof af waarop kleine insecten blijven vastkleven. Daarna worden de dieren verteerd en opgenomen door de plant.

05 april 2010

Reflecties




Afgelopen periode weinig foto's gemaakt door onze verbouwing en door een ziekenhuisopname maar nu is het zeker weer tijd om de camera weer uit het stof te halen.
Bij mijn schoonzusje in huis waren heel veel van deze kevertjes te vinden. Waar ze vandaan komen is niet helemaal duidelijk. of uit het mos van het haardhout of uit de bollen???
Dit rode kevertje lijkt in ieder geval heel erg op het leliehaantje. Ik weet het alleen niet zo zeker omdat het leliehaantje glad is en deze kevertjes wat harig lijken. Dus als iemand weet wat voor soort dit is laat het maar weten.