25 mei 2008

Drouwenerzand


Nog vroeg in de ochtend

Hier liepen we vanmorgen dus, een mooie wandeling; Het natuurreservaat Drouwenerzand. Ik denk vooral als de heide bloeit dat het er indrukwekkend uit ziet. Tja, terugkomen dus...

‘Een geducht natuurverschijnsel’ noemde de Drentse schrijver Harm Tiesing ruim een eeuw geleden de stuifzanden tussen Gasselte en Drouwen. Maar was het er allemaal wel zo ‘puur natuur’? Met minstens evenveel recht mag je het Drouwenerzand mensenwerk noemen: teveel schapen op de hei, teveel plaggen gestoken voor de potstal, teveel verkeer over het veld, het bovenste laagje van de hei brak en het witte zand eronder raakte op drift. Aan het begin van de twintigste eeuw bedwong de mens de ontketende natuur door het Drouwenerzand vast te leggen met duizenden dennen. Onderweg tijdens deze paaltjeswandeling (paarse koppen) zult u zien dat de Stichting ‘Het Drentse
Landschap’ de afgelopen jaren flink aan het kappen geweest is om in dit in totaal ruim 200 hectare grote natuurgebied het oude stuifzand weer tot leven te brengen. Het Drouwenerzand is nog één van de weinige actieve stuifzandgebieden in Drenthe.

http://www.drentslandschap.nl/downloadfiles/w_drouwenerzand.pdf

Bloemetjes enzo


Kleurrijk


Sprinkhaan


op Kamille

Een mooie wandeling in het natuurreservaat “Het Drouwenerzand” gemaakt. Op de weg terug naar huis kwamen we een mooi veldje met kamille en klaprozen tegen. Het was de bedoeling om wat bloemen op de foto te zetten maar ik eindigde weer op mijn knieen. (Het rook er wel erg lekker die kamille.) Zag weer een beestje. Beetje lastig was het wel om een scherpe foto te krijgen want het waaide nogal.

19 mei 2008

Lekker hapje


De een zijn dood is de ander zijn brood....

Afgelopen zondag naar de roofvogelshow geweest bij het boomkroonpad nabij Borger. Er was veel publiek. Ik had veel foto's gemaakt maar ik ben er niet tevreden over dus komt niets van op de blog. Bevalt me niks niet dat het niet is gelukt maar goed, volgende keer beter en met een andere lens op pad.
De omgeving daar is erg mooi om te wandelen. Het werd zelfs erg warm in het zonnetje. De natuur is nu wel erg mooi. Het groen nog lekker helder fris, super!
Deze spin kwam ik tegen op een open veld en had het druk met zijn prooi in te pakken. Mooie schutkleur heeft het beest, valt haast niet op tussen die verdorde pluimpjes van het gras.

12 mei 2008

Een oogje op....


Vrouwtje vuurjuffer met gele schouderstreep

De vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula) is een libel van de familie van de waterjuffers. Het is één van de weinige juffers met die grotendeels rood gekleurd zijn.
Deze juffer zit op een stuk kienhout wat rondom onze vijver ligt. De vijver wordt veel bezocht door zowel de vuurjuffer als de waterjuffer.
Klein stukje natuurgebied achter in onze tuin waar ik uren in kan rondkijken en foto's kan maken.

10 mei 2008

Paardenbloem


Puur natuur

De hoogste niet natuurlijke heuvel van Drenthe ligt in Emmen; dit is de voormalige vuilnisbelt, omgevormd tot natuurgebied en 45 meter hoog. Daar hebben we deze ochtend gewandeld. Het is vlak bij ons huis. Mooi vergezicht om de zon op te zien komen. Al was half zes al wat aan de late kant.
We zijn rondom de heuvel gekomen en natuurterrein De Schans ingelopen. Mooi stil veengebied.
We hebben naast de zonsopkomst en de mooie planten ook een aantal reeen gezien.
Op de foto een paardebloem met een natuurlijke donkere achtergrond door in de schaduw te fotograferen. Alleen wat meer contrast gegeven en iets minder belicht. Foto is in een vierkant formaat gesneden.
Ik vind dat mijn foto's zo min mogelijk bewerking moet hebben en zo puur mogelijk moeten zijn.

08 mei 2008

Uitgevlogen


Bromvlieg

Als vliegen achter vliegen vliegen vliegen vliegen vliegen achterna.
Deze kan aan dat spelletje niet meer mee doen. (Mooi gezegd, Arrow)
Gevonden op de vensterbank.
De vensterbank is wit en het leek me wel mooi om hier wat mee uit te proberen. Heb deze vlieg dus gebruikt als studieobject. Ondanks dat ik het geen smakelijke beestjes vind, staat hij er mooi op :-)

05 mei 2008

Portretje


Hallo....?

Na een lange tijd weer eens in de dierentuin geweest. Dat was al weer een jaar geleden. Hoogste tijd dus voor een hernieuwde kennismaking. In de afgelopen tijd zijn er toch weer dingen aangepast in het park en er waren weer verschillende jonge dieren te zien. Het was prachtig weer en we zijn daarom niet naar de binnen verblijven geweest.
Op de foto een Humboldt-pinguïn. Deze pinguins zijn te vinden op het park op de Noordbargeres. Dit was een erg nieuwgierig beest die de bezoekers opwachtte bij de ingang van hun verblijf. Ze lopen dus gewoon over de wandelpaden. Met bordjes die aangeven dat de pinguins voorrang hebben :-)
Mooi park, het Noorder Dierenpark

01 mei 2008

Dauwtrappen - Bedreigde flora


Moerasviooltje - Viola palustris


Addertong - Ophioglossum vulgatum


Bloempje van de Lavendelheide - Andromeda polifolia

Het was weer tijd voor het traditionele dauwtrappen met hemelvaart. (Ben er voor terug gekomen uit Ameland.) Het Bargerveen leent zich uitstekend voor deze vroege wandeling. Onze gids nam ons weer langs de mooiste plekjes waar je normaal gesproken niet mag komen.
Vanmorgen veel zeldzame plantjes gezien (die maar mooi in ons natuurgebied voorkomen!); de lavendelheide, de addertong en het moerasviooltje.
Het moerasviooltje bloeit in april en mei met bleeklila, donker geaderde, 10 to 15 mm grote bloemen. Het aantal moerasviooltjes gaat achteruit. De zilveren maan (een zeldzame vlinder) gebruikt het moerasviooltje als voornaamste nectarplant.
De addertong is een kleine varen die behoort tot de Addertongfamilie. In het noorden van Europa is de soort niet algemeen; in Nederland is hij zeldzaam. De plant wordt 5 tot 35 cm lang en heeft een korte rechtopstaande wortelstok, waar geen schubben aan zitten. Elke plant produceert op het groeipunt van de wortelstok slechts één blad per jaar.
Lavendelheide is een typische hoogveenplant. In het vroege voorjaar bloeit deze soort met roze bloemen. De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen.

Ameland


Kleur op het wad


Een hoop geschreeuw

Aan de zuidkant van Ameland, de wadkant ter hoogte van Pietje Miedenweg, ligt een vogelbroedreservaat. Hier klinkt een oorverdovend lawaai van een grote kolonie kokmeeuwen maar ook de visdief is er te vinden. Je komt ogen (en oren) te kort om al deze hofmakerij te bekijken.
Op de onderste foto de visdief. Ik dacht dat het een stern was maar de visdief lijkt op de noordse stern. Het verschil is moeilijk te zien maar de snavel van de visdief heeft in tegenstelling tot de snavel van de noordse stern een zwarte punt.