01 mei 2008

Dauwtrappen - Bedreigde flora


Moerasviooltje - Viola palustris


Addertong - Ophioglossum vulgatum


Bloempje van de Lavendelheide - Andromeda polifolia

Het was weer tijd voor het traditionele dauwtrappen met hemelvaart. (Ben er voor terug gekomen uit Ameland.) Het Bargerveen leent zich uitstekend voor deze vroege wandeling. Onze gids nam ons weer langs de mooiste plekjes waar je normaal gesproken niet mag komen.
Vanmorgen veel zeldzame plantjes gezien (die maar mooi in ons natuurgebied voorkomen!); de lavendelheide, de addertong en het moerasviooltje.
Het moerasviooltje bloeit in april en mei met bleeklila, donker geaderde, 10 to 15 mm grote bloemen. Het aantal moerasviooltjes gaat achteruit. De zilveren maan (een zeldzame vlinder) gebruikt het moerasviooltje als voornaamste nectarplant.
De addertong is een kleine varen die behoort tot de Addertongfamilie. In het noorden van Europa is de soort niet algemeen; in Nederland is hij zeldzaam. De plant wordt 5 tot 35 cm lang en heeft een korte rechtopstaande wortelstok, waar geen schubben aan zitten. Elke plant produceert op het groeipunt van de wortelstok slechts één blad per jaar.
Lavendelheide is een typische hoogveenplant. In het vroege voorjaar bloeit deze soort met roze bloemen. De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen.

Geen opmerkingen: