30 augustus 2008
Dauwdruppels overal
Dauw
Ik vind het een prachtig gezicht al die dauwdruppels in de ochtend. De eerste foto is enkel een dikke druppel maar vanmorgen schitterde de natuur in de vroege ochtend overal waar je keek.
Spinnen woonden in een kristallen web.....totdat de zon de dauw liet verdwijnen.
Een en al dauwdruppeltjes
29 augustus 2008
Eindelijk mooi weer dus op pad!
Hoog water
We hebben een nieuwe route gevonden door het Bargerveen, waarbij je start bij het kantoor van Staatbosbeheer, met mooie doorkijkjes waar je goed kunt zien dat het waterniveau hoog wordt gehouden om het veenmos een kans te geven.
Het beheer van het natuurreservaat Bargerveen is er op gericht om waar het mogelijk is weer levend hoogveen te laten ontstaan. Levend hoogveen wil zeggen dat er veenvorming plaatsvindt door de groei van veenmos.
Heidelibelle
Ik weet niet of het de steenrode of bruinrode heidelibelle is. Maar dat maakt voor de foto niets uit. Deze prachtige libelle landde op een veer die op het pad lag. Heel voorzichtig kon ik dichterbij komen en hem op de foto zetten!
24 augustus 2008
Libelle - Anisoptera
Gecrashed in het gras
Tijdens een luchtgevecht met een andere libelle stortte deze in het gras neer. Ik zag hem vlak voor me landen en ben er naar toe getijgerd. Zo kon ik op een paar centimeter foto's van hem maken voordat hij weer wegvloog.
Schaap gered uit het veen (Bargerveen)
Vast in het veen
Maak je nog wel eens wat mee...?
Vanmorgen tijdens een wandeling in het Bargerveen zag ik een schaap op een vreemde plek. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat het dier in het veen was weggezakt. Hier kon ik hem ook niet helpen dus besloot ik om 112 te bellen.
Via 112 werd de brandweer gealarmeerd. De brandweermensen heb ik bij de parkeerplaats opgewacht. Ik kon bij hen in de auto om ze snel naar de plek te brengen waar het schaap zich bevond.
De redding
Op eigen krachten had hij er toch echt niet meer uit kunnen komen. Met behulp van een ladder en een sterke man was het maar even en hij stond weer op zijn pootjes.
Weer op het droge
Het dier was eerst nog een beetje beduust maar eenmaal in een afgerasterd stuk schudde hij zich uit en ging aan het vreten of er niets was gebeurd.
Bijzondere ochtend die gelukkig goed afliep.
De brandweermensen keerde huiswaarts en ik heb mijn weg verder vervolgd het Bargerveen in.
17 augustus 2008
Portretjes uit de dierentuin
Prairiehondje
Vanmiddag met mijn vriendinnen naar de dierenuin gegaan. Toch maar een abonnement genomen zodat we met de camera weer veel oefenmomenten hebben.
Het was niet zo erg druk. Met andere woorden het lukte goed om rustig de dieren te observeren.
De nijlpaardenfamilie dook in het water en de kleintjes waren met elkaar aan het spelen. Nog geen tanden in hun bekkies. Heel wat anders als hun volwassen soortgenoten...
Voor nu deze portetjes en wie weet volgen er binnenkort meer foto's van de dieren uit het Dierenpark Emmen.
Samen eten
Krompootdoodgraver (Nicrophorus vespillo) en een Groene keizersvlieg (Lucilia caesar)
Op de doodgraver reizen mijten mee. Bij deze mijten gaat het om de Poecilochirus carabi. (Dat van de mijten heb ik niet van mezelf maar gevonden op http://kalkensemeersen.goodbb.net/andere-natuurwaarnemingen-f3/wie-kent-deze-schoonheid-t124.htm. De soortnamen van de beestjes die ik voor de lens krijg zoek ik op via http://www.nederlandsesoorten.nl) Die beestjes kunnen zelf niet naar hun voedsel. Daarom reizen ze mee met deze zwarte taxi met rode strepen, in symbiose met de Doodgraver.
Dit gezeldschap deed zich te goed aan iets wat aan een vergane kikker deed denken als je goed keek naar de contouren. Er was niet veel van over en het stonk behoorlijk.
07 augustus 2008
Nieuwe aardappels
De opstelling
Gisteren hebben de HAC'ers een paar rijen nieuwe aardappels gerooid met behulp van de vrienden van HAC. Het liep voorspoedig tot een technisch probleem met de band het rooien even stil heeft gelegd. Met een snelle praktische reparatie kwam het toch nog goed. Het zijn erg mooie aardappelen dit jaar.
De aardappels die nu gerooid zijn zullen zondag 10 augustus op de kunstmarkt in Wezup worden verkocht. Ruim zestig kunstenaars uit alle delen van Nederland komen dan naar het dorp om kunst in de meest brede zin van het woord uit te stallen voor de baanderdeuren, in boerenschuren en weilanden. (Kunstmarkt tussen 11.00 en 17.00 uur.) Het is zeker de moeite waard om deze kunstmarkt Wezup te bezoeken.
Tot dan :-)
Hier zijn ze dan
05 augustus 2008
Onmiskenbaar een sprinkhaan maar welke...
Sprinkhaan
Ik weet het niet zeker maar volgens mij is dit een jonge grote groene sabelsprinkhaan, de Tettigonia viridissima.
Hij viel vreselijk op op deze roze roos waardoor hij er om vroeg om op de foto te komen... Mooi met die lange sprieten.
Ben er ondertussen achter wat voor sprinkhaan het is; de struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima) is een rechtvleugelig insect uit de familie sabelsprinkhanen (Tettigoniidae), onderfamilie Phaneropterinae.
03 augustus 2008
SIVO Odoorn
SIVO presenteert ieder jaar in de 31e week haar Internationaal Folkloristisch Dansfestival in het Drentse dorp Odoorn. Vorig jaar zijn we er voor het eerst geweest.
Sivo is een schitterend internationaal folklorespektakel met zang, dans, kleurrijke klederdrachten en vele authentieke muziekinstrumenten.
Sivo is met jaarlijks 18 tot 20 buitenlandse groepen uitgegroeid tot het grootste folklorefestival van Nederland.
Dit jaar de 24e SIVO, 30 juli tot en met 3 augustus 2008
Vorig jaar had ik geen foto's waarover ik tevreden was. Nu ook ben ik ook niet echt tevreden over wat ik heb gefotografeerd. Maar deze portretten vind ik dan wel geslaagd. Dus die mogen op de blog!
Tijgerspin
Tijgerspin ook wel Wespenspin en Wielwebspin genoemd (Argiope bruennichi)
De wespspin is één van de grootste Europese spinnen. Vrouwtjes worden ongeveer 15 millimeter lang, gemeten van de kaken tot aan de punt van het achterlijf, door de grote dikke poten lijkt de spin aanzienlijk groter. Mannetjes zijn dofbruin en veel kleiner, ze worden maximaal 5 millimeter.
Met name op zonnige plekken is deze spin te vinden, in Nederland was deze soort vrij zeldzaam, ze werd pas in 1980 ontdekt in Limburg. De laatste jaren rukt de spin op naar het noorden, mogelijk door de warmere zomers als gevolg van de klimaatsverandering. De spin is nu in alle Nederlandse provincies gezien, maar nog niet op de waddeneilanden.
De wespspin hangt altijd ondersteboven in het wielweb (Op de foto liep ze naar een vliegje welke in haar web was gevlogen), dat te herkennen is aan de twee extra zigzag matjes die straalsgewijs vanuit het centrum zijn aangebracht.
(bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wespspin)
In het vroege zonnetje
Koevinkje
Oftewel de Aphantopus hyperantus. Je moet het maar net weten. Gelukkig is het op internet op te zoeken.
Vanmorgen vroeg uit de veren voor weer eens dauwtrappen. Jammer van de bewolking die een groot deel van de ochtend het licht tegen hield. Uiteindelijk kwam het zonnetje tegen 10.00 uur lekker door (maar ook andere wandelaars) en konden we nog wat mooie foto's maken.
Abonneren op:
Posts (Atom)