23 oktober 2008

Schimmelig


Een schimmel op een schimmel

Mooie tijd de herfst! Kwamen weer vanalles tegen op onze wandeling.
Zie nu dit... Kunstig gezicht hoe de schimmel raden door de hoed van de paddestoel gaat. Had zo'n harige paddestoel nog nooit gezien. Lijkt wel een beetje op een harige tepel... ieks...jakkes!

20 oktober 2008

Beeld van de herfst


De vliegenzwam - Amanita muscaria

Om deze foto's te maken moest ik in een toch wel vrij diepe sloot afzakken. Het ging niet helemaal goed en ik gleed met één voet het water in. Kon me nog net vastpakken aan wat rietstoppels. Gelukkig ben ik op de been gebleven :-) en bleef mijn camera droog!
Mijn vriendin moest een helpende hand bieden en mij er weer uit hijsen. Ach voor een beetje foto moet je toch wat over hebben!



De mysterieuze leefwijze en de bijzondere verschijningsvormen en eigenschappen van paddenstoelen als de Vliegenzwam, hebben schrijvers en vertellers van sprookjes, volksverhalen, sagen en legenden over de "kinderen der duisternis" tot de verbeelding gesproken.
In Europa en Azië werden Vliegenzwammen oorspronkelijk geassocieerd met kabouters, met het kwaad, met demonen en met insecten - met name vliegen- die met een aura van bijgeloof omgeven waren.
De hoeden van de Vliegenzwam waren een essentieel bestanddeel van brouwsels van heksen, waardoor zij op hun heksenbezems zouden kunnen vliegen. De kerstman met zijn rood met witte kledij zou dan ook het symbool zijn van iemand, die denkt hemelwaarts te kunnen vliegen met zijn, in een door het nuttigen van Vliegenzwammen veroorzaakte roes gehallucineerde, door rendieren getrokken arreslee. Rendieren blijken overigens ook wel een Vliegenzwammetje te lusten.


Nog meer van deze 'nuttige' informatie over de Vliegenzwam is te vinden op: http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=paddenstoelen&record=Amanita+muscaria

12 oktober 2008

Het vliegt maar wat is het...


Schorsvlieg (Mesembrina meridiana)

Ik ben er achter... op de website van Nederlandse Soortenregister staat tie. Het is de Schorsvlieg.
De Schorsvlieg is een grote (9-13 mm) groot, glanzend zwarte vlieg met oranje gekleurde vleugelbases en evenzo gekleurd 'gezicht' (gedeelte tussen de ogen onder de voelsprieten).
Hij komt algemeen in Nederland en België voor, vooral op zandgronden bij bosranden.

De vlieg zont vaak op bomen of op de grond. Deze genoot van het zonnetje tegen het raam van een oud schuurtje. Is hij nu aan het bellen blazen???

Hoofd gebogen


Geknakt maar sierlijk!

Vanmiddag gelukkig mijn camera meegenomen naar mijn vriendin. Kreeg afgelopen vrijdag dat ik bij haar kwam al moppers. Er waren zoveel mooie paddestoelen...
Het gras is gisteren gemaaid maar om de groep paddestoelen heen :-) Al is het niet helemaal zonder schade...
Ik vond dat het licht mooi door het geknakte hoedje scheen.

08 oktober 2008

Bijzondere wereld van paddestoelen


Te zwaar....

Lijkt wel dat onder het gewicht van dit mugje de paddestoel doorzakt. Geen idee wat voor soort paddestoel het is. Het gele spul op de foto hier onder is zover ik kan beoordelen Heksenboter.


Heksenboter

Heksenboter of runbloem (Fuligo septica) is een slijmzwam. Het bestaat uit een geel plasmodium dat zich kan verplaatsen en daarbij een glanzend spoor achterlaat. Heksenboter voedt zich met micro-organismen.
Heksenboter komt in de hele wereld algemeen voor op dood hout en heeft in verschillende landen vergelijkbare namen als "Troll butter", "Dog vomit slime" (Engels) en "Trollsmör" (Zweeds).

Leuk om te weten...
Heksenkringen kwamen daar voor, waar heksen hun nachtelijke cirkeldans uitvoerden, daarbij regelmatig hun neus ophalend en de uitgespuugde snot als Heksenboter op de grond achterlatend.

www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=paddenstoelen&record=Fuligo+septica